Tehetségek támogatása már „hallgató korukban”

Elsődleges fülek

Az Építőmérnöki Kar 2015-ben is sikeresen pályázott a Nemzeti Tehetség Programnál.

„A tudományos kutatók teljesítményét alapvetően a publikációs adataikkal mérik, a ’verseny’ már diákkorban megkezdődik. Ezért is fontos minél korábban az első tapasztalatokat, valamint ezzel együtt az első ’tudománymetriai pontokat’ megszerezni” – jelentette ki Dr. Takács Bence a 2015-ben elnyert állami támogatás kapcsán. Az Építőmérnöki Kar TDK felelőse hangsúlyozta „A diákok konferencia részvételére rendszeresen az egyetemi költségvetésben is elkülönítenek egy szerényebb összeget” (Dr.Takács Bencével készült 2014-es interjú itt olvasható – a szerkesztő).

„Szerencsére több olyan diákunk is van, akik Tudományos Diákköri Tanács keretében megkezdett kutatásaikat már hallgatóként előadják hazai vagy nemzetközi szakmai konferenciákon” – tudtuk meg. Dr. Takács Bence megerősítette „a támogatással egyrészt konferencia részvételük költségét tudjuk finanszírozni. Idén például 10 diákunk vett részt a Csíksomlyón megrendezett Építéstudományi Konferencián, valamint segítségünkkel egy diákunk kijut a Nemzetközi Mechanika Konferenciára, amelynek idén Horvátország ad otthont.”

A kar a pályázati forrásból az aktuális TDK kutatásokhoz nyújt támogatást a laboreszközök beszerzésétől egészen a szükséges anyagokig – derült ki. „Az egyik kutatás keretében például szálerősítésű betonok CT vizsgálatát finanszíroztuk (lásd „A szálerősítésű betonok CT vizsgálata témájú, a pályázatban támogatott TDK munkáról” c. keretes írás), másik alkalommal töltések süllyedésének időbeli alakulását mérő eszközök kiegészítőinek beszerzését és a műszerek hitelesítésének a költségeit támogattuk (lásd „Vasúti és közúti töltések süllyedésének időbeli alakulás vizsgálata” c. keretes rész), illetve vásároltunk egy meteorológiai állomást is ”– részletezte az egyetemi docens.

A csapadékmérő állomás

A szálerősítésű betonok CT vizsgálata témájú, a pályázatban támogatott TDK munkáról:

Kedvező tulajdonságai miatt világszerte egyre szélesebb körben alkalmaznak szálerősítésű betont, amelyek tulajdonságait jelentősen befolyásolja a szálak típusa és az alkalmazott mennyisége.

Ha a szálakat nem megfelelően dolgozzuk be, akkor a szálak a beton tulajdonságait kedvezőtlenül is befolyásolhatják. Hagyományos módszerekkel csak egy-egy rétegben tudjuk megvizsgálni a szálak eloszlását és pórustartalmát, amely így csak megközelítő eredményeket ad a teljes szerkezet jellemzőiről. A TDK kutatás keretében CT mérésekkel nagy sűrűségben rétegfelvételeket készítettünk a vizsgált objektumokról, amelyekből az anyagok belső szerkezetére következtethetünk.

Próbatestekek a CT műszerbe helyezés előtt

A mérés az anyagok eltérő sugárgyengítési tulajdonságain alapul. A μ sugárgyengítési együttható az anyagra jellemző tulajdonság, ami az anyag sűrűségétől és a röntgensugárzás spektrumától függ. A felvételen lehetőség van más színárnyalattal megjeleníteni az eltérő sűrűségű, illetve sugárgyengítésű anyagokat. Az acélszálak sűrűsége nagy (7850 kg/m3), ezért könnyen el lehet különíteni a többi anyagtól, nem is beszélve a pórusokról. Ezért az acélszálak elhelyezkedését, illetve a póruseloszlást is CT vizsgálattal elemeztük.


Az egyik rétegfelvételt, amelyen jól kivehetők a szálak elhelyezkedése

 

Vasúti és közúti töltések süllyedésének időbeli alakulás vizsgálata:

A TDK kutatás célja a konszolidáció becslési módszereinek a pontosítása, a süllyedésmérés mérési bizonytalanságának a meghatározása, valamint a kutatás alapján a mérés körülményeire (telepítés helye, mérés ideje, gyakorisága, stb.) vonatkozó ajánlások megfogalmazása.

Az Építőmérnöki Kar hallgatói puha altalajra épülő vasúti és közúti töltések süllyedésének időbeli alakulását (konszolidációját) vizsgálják a kutatás folyamán. A valós süllyedéseket közvetett (CPTu statikus szondázás) és közvetlen feltárásokból (talajmechanikai fúrások és laboratóriumi vizsgálatok) származó talajadatokból előzetesen, elméleti úton meghatározott süllyedések mellett közúti süllyedésmérő berendezéssel is mérik.

Köszönjük a Nemzeti Tehetség Program NTP-TDK-14-0029 számú pályázatának támogatását: