Nőként is jó építőmérnöknek lenni!

Elsődleges fülek

2016. április 28-án volt a Lányok napja a Budapesti Műszaki Egyetemen, ahol többszörösen megmutatják, miért jó nőként (is) mérnöki pályát választani.

Bár a BME Építőmérnöki Karán jelenleg nagyjából 50-50 % a nemek aránya, ez néhány évvel ezelőtt még nem így volt, ezért az építőmérnökökkel készül interjúsorozatunkban nem ilyen kiegyenlített a helyzet. Viszont mindkét interjúalanyunk a férfiakéval megegyező pályaívről és ugyanolyan szakmai sikerekről számolt be.

Oláh Viktória dolgozott az FTC stadionon, jelenleg pedig a 2017-es Úszó világbajnokságra épülő Uszodakomplexum kivitelezésében vesz részt, és arról is mesélt, hogy milyen nőként helyt állni kivitelezési területen.

Ritter-Kiss Zsuzsanna évek óta a Market Építő Zrt. vállalkozás előkészítő mérnöke, és egy cégen belüli külföldi projekt keretében Azerbajdzsánban is dolgozott, ahol azért egészen másképp állnak a női munkaerőhöz, különösen műszaki területen. Őt a külföldi és az itthoni tapasztalatairól is kikérdeztük.

Az interjúkból kiderül, hogy pontosan ugyanaz vár azokra a lányokra, akik az építőmérnöki pályát választják, mint a fiúkra, vagyis a kocka máris sokat fordult, de azért természetesen van hova fejlődni.