„Mozgalmas évünk volt”

Elsődleges fülek

A kar első embere pedagógus napi ünnepség keretében köszönte meg kollégái elmúlt éves munkáját.

„Álljuk meg kicsit. Tekintsünk vissza az előző évre és fogalmazzuk meg terveinket a következőre”– jelentettek ki beszédében Dr. Dunai László, az Építőmérnöki Kar dékánja.

„2014. június végén sikerrel mutatkozott be a karunk által gesztorált hatodik műegyetemi kiemelt kutatási terület, a Katasztrófa-megelőzés: Korszerű mérnöki módszerek címmel” – tudtuk meg. Az Építőmérnöki Karra jelentkezők száma „örvendetesen” elmozdult a mélypontról tavalyelőtt, sajnos az idei előzetes adatok alapján nem mutatkozik további emelkedés – ismertette. Az Építőmérnöki Kar első embere pozitívumként kiemelte az MSc és PhD képzések stabil létszámát. „Doktorandusz hallgatóink száma a közalkalmazott oktatói létszámunk közel fele” – hangsúlyozta.

Dr. Dunai László a szervezeti átalakítások kapcsán beszélt a kar három tanszékének összevonásával kialakított két új tanszékről. „Az új szakterületekkel karunk megerősödik, ehhez három vezető oktatót is kineveztünk az új tanszékekre. Az átszervezésben sokat köszönhetünk a két leköszönő tanszékvezetőnek” – jelentette ki. Dr. habil. Stocker György és Dr. habil. Nagy László egyetemi docensek munkájukért rektori dicséretben részesültek.

Az átalakítás az oktatást is érintette. „Új BSc tantervet dolgoztunk ki” – ismertette az Építőmérnöki kar dékánja, amely kapcsán Dr. Ádány Sándor oktatási dékánhelyettes rektori dicséretben, Dr. Németh Róbert dékáni dicséretben részesült.

„A munka tovább folytatódik” – hangsúlyozta Dr. Dunai László. „Dr. Ádány Sándor oktatási dékánhelyettes vezetésével, akadémikusaink, Dr. Józsa János, Dr. Ádám József és Dr. Kollár László vezetésével megkezdődött az MSc és PhD képzés felépítésének és tárgyainak újragondolása. Ezzel párhuzamosan elindul a teljes angol nyelvű BSc képzés akkreditációja is” – tudtuk meg.

„Az elmúlt félévben karunkat több elismerés is érte” – ismertette Dr. Dunai László. „Dr. Somlyódy László a BME legmagasabb kitüntetését, a József Nádor emlékérmet vehette át a május 30. Ünnepi Szenátusi ülésen. Volt hallgatónk és oktatónk, a világ legidősebb olimpiai bajnoka, a 102 éves Tarics Sándor az egyetem díszpolgára lett. Dr. Józsa Jánost a Műegyetem új rektorának választották.

„Dékáni kinevezésem feléhez érkezem június végén. Köszönöm a dékáni tanácsadóimnak, Dr. Gáspár Zsoltnak, Dr. Somlyódy Lászlónak és Dr. Lovas Antal dékán emeritusnak azt a munkát, támogatást, amivel az első két évemet segítették” – hangsúlyozta a kar első embere. Dr. Lovas Antal ezért a tevékenységéért dékáni dicséretben részesült.

„Az elmúlt két év tapasztalatainak tükrében új stratégiával vágunk neki a következő kettőnek” – jelentette be Dr. Dunai László. „Célunk egy fiatalabb csapat felkészítése a kari vezetés perspektivikus ellátására. Ezért felkérem Dr. Krámer Tamást a tudományos dékánhelyettesi és Dr. Joó Attilát a gazdasági dékánhelyettesi pályázat benyújtására. Egyúttal dékáni dicséretben részesítettem Dr. Balázs L. György és Dr. Józsa János dékánhelyetteseket az elmúlt két éves munkájukért.”

A kar első embere a rendezvényen bejelentette: „július elsejével új posztdoktori támogatási programot is összeállítunk, amellyel azokat a frissen végzett PhD hallgatókat támogatjuk, akik még nem érték el a Bolyai ösztöndíj szintjét. Ezzel az anyagi támogatással egy lökést kívánunk adni a megkezdett tudományos tevékenység folytatásához.”

Dr. Dunai László beszédének végén köszönetet mondott a kar valamennyi munkatárásának az elmúlt évben végzett oktató, kutató, szakmai és adminisztrációs munkájáért. „A következő évben is számítok Rátok, Önökre és remélem a változások új lendületet hoznak a kar életébe” – fűzte hozzá.

Fotó: Philip János