Különleges és látványos nyílt nap a hidak és a hidász szakma bemutatására

Elsődleges fülek

A BME ÉMK és a Hídépítők Egyesülete együttműködésében tartották meg III. Nepomuki Szent János ünnepét a K épület előtti rakpartszakaszon.

„Továbbra is építsék szorgalmasan hídjainkat Magyarországon és Budapesten” – ezzel a kéréssel fordult Dr. Fürjes Balázs kormánybiztos a védőszentjüket ünneplő hídépítőkhöz. „Mit jelentenek nekünk a hidak és a hídépítés?” – tette fel az elgondolkodtató kérdést Dr. Szeneczey Balázs Budapest főpolgármester-helyettese. „Mindannyiunkban ott van a késztetés, hogy megpróbáljuk a köztünk lévő távolságokat bármilyen módon eltűntetni. Épülhet az a híd kőből, fémből, vagy egyszerűen szeretetből” – hangsúlyozta a rendezvényen.

Dr. Péceli Gábor, a Műegyetem rektora ünnepi beszédében méltatta a Hídépítők Egyesületét, amelynek szervezésében „évről-évre egyre szélesebb spektrumú programokkal ünnepelhetjük a hidakat és a hidászokat”. Jelképesen megköszönte „Nepomuki Szent János közbenjárását, hogy az előrejelzésekkel szemben napsütés kísérte a rendezvényt.”

„Három éve határoztunk a szakmánk megünneplése mellett, hogy minél többen ismerjék meg a munkánkat” – idézte fel a Hídépítők Egyesületének nevében felszólaló Sal László. „A mostani helyszín, a BME előtti tér, emblematikus: itt folyik a Duna, ahol közösen építettük és remélhetőleg építjük, és a jövőben is gyönyörű hídjainkat.”

A Hidak és Hídépítők Napja a Hídépítők Egyesületének szervezésében, a BME Építőmérnöki Kar közreműködésével valósult meg. A Hídépítők Egyesülete 2011-ben alakult társadalmi szervezet, amely feladatának tekinti, hogy „partokat kössön össze a munka világában és a civil életben”.

Hídépítők Egyesülete minden évben felújítja védőszentjük egy-egy szobrát az ország különböző településein. Választásuk az idei évben az Árpád híd budai feljárójánál található Szent Péter és Pál templom előtti Nepomuki Szent János és Szent Flórián szoborra esett, amelynek ünnepélyes felavatásával vette kezdetét a rendezvény.

A hidak és hidászok védőszentjének napján az érdeklődők elkészíthették saját tészta hídjukat, pecsétes téglájukat, kipróbálhatták hídmodellek terhelését és törését, kisvasutazhattak, nézhették lego-robot autók bemutatóját, a vállalkozó szelleműek – kreativitásukat és fantáziájukat latba vetve – 3 db A4-es lapból alkothattak hidat, és tesztelhették le annak teherbírását.

Az idei rendezvény programját vízi parádé tette még emlékezetesebbé. A 20 és 10 fős sárkányhajók versenye mellett kajak-kenu klubok, valamint a Magyar Honvédség AN dunai hadihajója is felvonult, ez utóbbi a Műegyetem előtt kikötve látogatható is volt a rendezvény alatt.

„Kinek van tériszonya?„– tette fel a kérdést a hídmester a nap egyik kuriózumának számító program, a Petőfi híd látogatása elején. A kérdés, mint hamarosan kiderült, nem volt költői, az érdeklődők a nagyközönség számára elzárt területen, a kiszolgáló járdán besétálva, a Petőfi híd budai oldal első pilléről csodálhatták meg Budapestet, miközben a hídmester tolmácsolásában a négypilléres rácsos gerendahíd történetén túl olyan érdekességeket is megismerhettek, mint a 7560 tonnás acélszerkezet hosszirányú dilatációját mérő saru.

A rendezvény záró eseménye a szakmai hídépítő verseny volt, amelyen összesen hat, egyetemistákat és a hidászszakma képviselőit felvonultató csapat mérte össze tudását. Feladatul egy 5432,1 milliméteres szabadnyílású híd megépítését kapták, amelyhez 20 darab raklapot, 1 kg 65-ös, 1 kg 100-as szöget és egy 15 méteres 10 mm átmérőjű kenderkötelet használhattak. A gyorsaság mellett a pontosság is számított, hiszen a győzelemhez a felépített hídon a csapattagok „szerencsés” átkelésére volt szükség.

A látványos és fordulatokban gazdag megmérettetés a BME Építőmérnöki Kar Hidak és Szerkezetek Tanszék munkatársainak győzelmével zárult. A csapat tagjai voltak: Dr. Horváth László, Hunyadi Mátyás (csapatkapitány), Dr. Völgyi István, Dr. Katula Levente, Zsarnóczay Ádám és Balogh Tamás.

„A Műegyetem a legjobb hely, itt vannak a legjobb hidászok” – jelentette ki Dr. Farkas György, a Hidak és Szerkezetek Tanszék egyetemi tanára docense a műegyetemi sikerrel megkoronázott rendezvényen.  Az esemény szervezőbizottságának tagja valószínűsítette, hogy „a rendezvény megtalálta végleges helyét itt, a BME Központi épülete előtti rakparton.”

Fotó: Pintér Erik