Wienerberger Sustainable Building Academy 2014

Elsődleges fülek

Az Építőmérnöki Kar valamint az Építészmérnöki Kar hallgatói és oktatói is csat-lakoztak Európa vezető téglaipari cégének, a Wienerberger AG 2013-ban indított éves nemzetközi projektjéhez.

A Wienerberger Sustainable Building Academy (WiSBA) programjának célkitűzései: népsze-rűsíteni a fenntartható építés témáját építész, építőmérnök és környezetmérnök hallgatók kö-rében,  erősíteni a téglaipar kapcsolatát felsőoktatási intézetekkel és kapcsolatba kerülni moti-vált, jó képességű hallgatókkal, akik a jövőben munkavállalóként vesznek részt a cég nemzeti leányvállalatainak életében.

A program résztvevői a müncheni nyitókonferencián

A WISBA 2014 pályázaton 24 hallgatót választottak ki, akik négyfős nemzetközi csapatokban az előre meghatározott témák egyikén dolgoztak:

  • Tégla épületek nyári túlmelegedés elleni tervezése
  • Fenntarthatósági kritériumok különbségei különböző épületminősítő rendszerekben
  • Közel nulla energiájú épületek környezeti lábnyoma
  • Erőforrás-hatékony fal rendszerek
  • Falszerkezetek elemzése az „erőforrások hatékony használata” szellemében
  • A téglaszerkezetek etikája

A WISBA rendezvényeit a projekt célországainak (Ausztria, Belgium, Lengyelország, Ma-gyarország, Németország, Svájc) egy-egy városában havi rendszerességgel tartották meg. A képzésen hangsúlyt fektettek a csoportos műhelymunkára. A program során a hallgatói cso-portok egyetemi oktatók (mentorok) segítségével sokszor olyan módszerekkel dolgozták fel a kiválasztott témát, amelyeket korábban esetleg nem használtak egyetemi tanulmányaik során. Az egyes workshopok programját előadások, szakmai kirándulás és városnézés is gazdagította.

Épületlátogatás Zürichben

A félév során elkészült munkák a hallgatóság mellett a rendezvényt szervező Wienerberger cégnek is hasznos eredményekkel szolgáltak. A „Falszerkezetek elemzése az ’erőforrások ha-tékony használata’ szellemében” téma záródolgozata például segített megérteni, hogy az új termékszabályozási rendelet kapcsán milyen kihívások előtt áll a téglaipar. „A téglaszerkezetek etikája” tárgykör számos épület elemzése után rámutatott, lehetséges olyan korszerű, energiahatékony épületet építeni téglából, ami nem veszti el az anyag tömegszerűségét és épí-tészetileg „őszinte” formálást tesz lehetővé. Az „Erőforrás-hatékony fal rendszerek” kérdés-kör a falszerkezetek elemzésével egy adott épületre ajánlott, a különböző változatoknál ese-tenként lényegesen alacsonyabb környezetterhelési megoldást. A „Fenntarthatósági kritériu-mok különbségei különböző épületminősítő rendszerekben” téma több nemzetközi szinten alkalmazott épületminősítő rendszer (pl. LEED, BREEAM, DGNB, SNBS) vizsgálatával rá-világított, hogy a fenntarthatóság három pillére (társadalom, gazdaság, környezet) közül me-lyik „ágat” részesítik előnybe az egyes rendszerek. És végül a „Tégla épületek nyári túlmele-gedés elleni tervezése” kérdéskör a téglaszerkezetekre vonatkozó általánosítható megjegyzések mellett javaslatot is megfogalmazott a jelenleg tervezés alatt álló magyarországi „e4” fan-tázianevű Wienerberger mintaépület jobb nyári hőkomfortját biztosító épületszerkezeti meg-oldásokra.

Workshop a teljes életciklusú környezeti hatásvizsgálatok (LCA) témájában

A nemzetközi programban való részvétel minden, magasépítésben járatos és elhelyezkedni kívánó MSc képzésben részt vevő hallgatónak ajánlható, hiszen a nemzetközi közegben eltöl-tött intenzív kurzusokon a kultúrák és emberek megismerése mellett a graduális képzésben el nem sajátítható módszereket, ismereteket is kaptak a hallgatók.

Városnézés Budapesten

Az izgalmas és intenzív képzés sikeres  teljesítést a BME Építőmérnöki Kar 5, míg az Épí-tészmérnöki Kar 2 tanulmányi kreditponttal ismeri el, a résztvevők felmerül költségeit a Wie-nerberger cég állja. A következő Wienerberger Sustainable Building Academy-ról további információ és a pályá-zati feltételek itt érhető el.

- Medgyasszay Péter PhD Építőanyagok és Magasépítés Tanszék, a „Tégla épületek nyári túlmelegedés elleni tervezése” című téma mentora -