„Mérnökgeodézia a XXI. században” – nagysikerű konferencia a Műegyetemen

Elsődleges fülek

A 2015. február 28. rendezvény a Magyar Mérnöki Kamara Geodéziai és Geoinformatikai Tagozata (MMK-GGT) és az Általános- és Felsőgeodézia Tanszék szervezésében valósult meg.

Az eseményt Rózsa Szabolcs, az Általános- és Felsőgeodézia Tanszék tanszékvezetője nyitotta meg. Beszédében reményét fejezete ki, hogy „ez a konferencia egy évente megrendezésre kerülő sorozat első állomása lesz”.

Az egész napos rendezvény maximális létszám (120 fő) mellett zajlott le. Az érdeklődő szakemberek a tizenkét előadáson túl nyolc poszterelőadást is megtekinthettek. Az első előadó az MMK-GGT elnöke, Holéczy Ernő áttekintést adott a geodéziai tervezői (GD-T) és szakértői jogosultság (GD-Sz) várható változásaival kapcsolatban – tudtuk meg. Jelenleg a geodézia területén új jogosultság nem adható ki, a régi jogosultságok 2015. december 31-ig érvényesek. A tagozat elnöksége a földmérési törvényben meghatározott kereteknek megfelelően már elkészítette az új szabályozás tervezetét – derült ki.

A konferencia előadói zömében nagy tapasztalattal rendelkező, gyakorló szakemberek voltak, akik a mérnökgeodézia különböző területein végzett munkájukról, innovációjukról, az atomerőművi alkalmazásoktól, a hídépítéssel kapcsolatos tevékenységeken át, a csősajtolás geodéziai irányításáig számoltak be.

A szervezők azonban lehetőséget biztosítottak a jövő mérnökei számára is. Piri Dávid és Weszelovits Gergő BME ÉMK hallgatói például a „Vasúti pálya függőleges elmozdulásának vizsgálata” című TDK dolgozatukat ismertették. Péter Tamás, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar hallgatója pedig a „GNSS technika alkalmazása tervezési alaptérképek készítésekor” címmel tartott prezentációt. A fiatal előadók sorát gazdagította az BME ÉMK frissdiplomása. A jelenleg Angliában dolgozó Kovács Ádám a szigetország közműkutatási és térképezési tapasztalatairól számolt be előadásában.

Az Általános- és Felsőgeodézia Tanszék két előadással és hét poszterrel szerepelt, amelyekben a mérnökgeodézia terén végzett kutatási tevékenységükről és ipari megbízásaikban szerzett tapasztalataikról számoltak be a rendezvényen.

A „Mérnökgeodézia a XXI. században” konferenciával kapcsolatos további információk és fényképek a MMK-GGT, illetve a Általános- és Felsőgeodézia Tanszék honlapján érhetők el.

- Dr. Siki Zoltán -