Nyílt Nap, hogy megismerjétek az építőmérnökök világát

Elsődleges fülek

Ez a rendezvény közelebb hozza az egyetemi életet a középiskolásokhoz.

„Középiskolás koromban én is egy ehhez hasonló nyílt napon léptem be először a Műegyetem épületébe. Kívánom, hogy Önöknek is hasonlóan meghatározó élmény legyen ez a mai nap” – emlékezett vissza az Építőmérnöki Kar dékánja az első kari Nyílt Napon. Dr. Dunai László beszédében hangsúlyozta, hogy „a Műegyetem legrégebbi karán szerzett diplomát mind hazánkban, mind nemzetközi szinten elismerik.

„Szakmánk szépségét az adja, hogy az építőmérnökök olyan infrastrukturális fejlesztésekben vesznek részt – hidak, környezetvédelem, földmérés, térinformatika -, ahol a mérnöki alkotótevékenység jelenik meg. Ehhez széleskörű és tudományosan megalapozottságra, megfelelő oktatásra van szükség. A mai napon ebből mutatunk be ízelítőt.”

„Az összegyetemi Nyílt Napon tanítási szünet van, ezért úgy gondoltuk, hogy több hasznos információhoz jutnak a középiskolások, ha egy „szokásos” tanítási napon látjuk őket vendégül, ahol az építőmérnöki képzés kerül a fókuszba” – jelentette ki Dr. Baráti Ilona. A rendezvény koordinátorától megtudtuk, hogy a kari Nyílt Napon több mint nyolcvan érdeklődő volt.

"Gimnáziumi diákok érkeztek többek között Debrecenből, Gyöngyösről, Esztergomból, Szegedről, Ajkáról, a budapesti Szent Margit Gimnáziumból, valamint több építőipari szakközépiskolából,  pl. a budapesti Ybl Miklós Építőipari Szakképző Iskolából, a Schulek Frigyes Két tanítási nyelvű Építőipari Középiskolából, a Pogány Frigyes Építőipari Szakközépiskolából, de Győrből, Nyíregyházáról, és Szombathelyről is."

A középiskolások először egy rövid tájékoztatót hallhattak a kar képzéseiről, majd kisebb csoportokban a felsőbb éves hallgatók, a mentorgárda tagjainak kíséretében előadásokra ültek be, a hallgatók órai keretek között végzett geodéziai mérési gyakorlatán vettek részt, valamint látogatást tettek a kar laborjaiban.

Hidak és Szerkezetek Tanszék Vizsgálólaboratórium

Építőanyagok és Mérnökgeológia Tanszék Anyagvizsgáló Laboratórium

Műszerbemutató az Általános és Felsőgeodézia Tanszéken

Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszék Laboratórium

Lézerszkenneleses vizsgálat az Aulában

Az érdeklődő fiatalok a Vásárhelyi Videó Studió filmjeinek segítségével pedig bepillantást nyertek a kari szakmai versenyek, rendezvények, illetve a kollégiumi élet világába.

„A résztvevők száma és a programon mutatott érdeklődés megerősítette a Felvételi Stratégiai Bizottság tagjait abban, hogy érdemes jövőre is megrendeznünk a Kari Nyílt Napot” – hangsúlyozta Dr. Baráti Ilona, de „szeretettel várunk valamennyi érdeklődőt a novemberi egyetemi Nyílt Napon is”, amelynek részleteiről az epito.bme.hu oldalon olvashatnak majd.

Fotók: Papp Helga