A Műegyetemi Állásbörze a kereslet és a kínálat találkozási pontja

Elsődleges fülek

Magyarország egyik legnagyobb álláspiaca a „szakmai kapcsolatépítés elsőszámú helyszíne”.

„Nálunk Tied a pálya” – jelmondatnak megfelelően számos pozícióra frissdiplomás építőmérnökök jelentkezését várták a 39. börzén. A kiállítók között volt olyan vállalat is, ahol kilenc hónapos ösztöndíjprogrammal segítik a pályakezdő mérnököket (két éven belül diplomázott) – tudtuk meg.

Az állásbörzére látogató építőmérnök hallgatók alapvető problémaként említették, hogy „minden évben szinte ugyanazok a vállalatok képviseltetik magukat”, azonban pozitívumként emelték ki, hogy a cégek az álláslehetőségek mellett gyakorlati helyet is kínálnak az alap- és mesterszakos hallgatóknak. „Szívesen látjuk, az építőmérnök hallgatókat legyen szó a kötelező szakmai gyakorlatról vagy a diplomamunka megírásáról” – erősítették meg a megkérdezett cégek képviselői is.

A két napos rendezvény azonban több mint egy egyszerű állásbörze. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy az érdeklődő fiatalok sikeres álláskeresését a korábbi évekhez hasonlóan önéletrajz tanácsadással, magyar és angol nyelvű próbainterjúval és különböző típusú tréningekkel támogatták. „Hasznos technikai megoldásokat mondtak és segítettek a szakmaiság kiemelésében” – jelentette ki az egyik megkérdezett MSc szakos hallgató, aki elsősorban a jövőbeni lehetőségeit térképezte fel a börzén.

„Ez egy másik világ” – a kiállítás társrendezvényén, a 13. alkalommal megrendezett Külügyi Börzén nyelvtanfolyamok, külföldi ösztöndíjak, szakmai gyakorlati helyek és nyári munkalehetőségek színes kavalkádja fogadta külföldre vágyó fiatalokat. (A Magasépítési Tanszék doktorandusza a Műegyetemi Állásbörzén megismert ösztöndíjprogrammal töltött egy évet az Egyesült Államokban. Orosz Mátéval készült interjú itt olvasható - szerk.)

Fotó: Pintér Erik