Kiváló középiskolások karunkon

Elsődleges fülek

Lezárult a felvételi eljárás, eldőlt, kik kezdhetik meg tanulmányaikat az Építőmérnöki Karon.

A Kar életében először a gólyák közül ketten középiskolás „előéletük” során bizonyított kiválóságuk alapján részesülnek ösztöndíjban az első félévben. Az ösztöndíjat 2015 elején ajánlotta fel a Kar, és tavasszal több fórumon hirdette a középiskolások körében.

Ma már ismert, hogy mindkét ösztöndíj gazdára lelt. Hogyan is nyerhető el ez a támogatás?

Az ösztöndíjat az építőipari szakközépiskolákban tanulók közül a legjobbak nyerhetik el. A kiválasztás többlépcsősnek nevezhető. Az első lépcső egy komplex ismeretanyagot számonkérő országos tanulmányi verseny előkelő helyezésének megszerzése, a második pedig az általános felvételi eljárásban a Karhoz rendelt megfelelő pontszám elérése.

A tanulmányi verseny az építőipari szakközépiskolák tanulói számára kiírt Építészeti és építési alapismeretek című tárgyból rendezett kétfordulós (iskolai és országos) megmérettetés volt. A verseny igen összetett, többek között a statika, az épületszerkezetek, az építésszervezés, az anyagtan, és a munkavédelem témaköréhez kapcsolódó kérdések, illetve feladatok szerepelnek az iskolai írásbelin, majd a továbbjutottak számára az országos írásbelin és szóbelin is. A több középiskolai tantárgyat magába foglaló, tanulmányi versenyben megnevezett tárgy (Építészeti és építési alapismeretek) érettségi tantárgyként is fajsúlyos. A jelenlegi törvények szerint a diákok közép- és emelt szinten is érettségizhetnek ebből a tárgyból, és az eredményt az Építőmérnöki Kar elfogadja felvételi jelentkezéskor a matematika tantárgy mellett, 2. tárgyként.

Az országos tanulmányi verseny döntője 30 tanuló küzdelmével, 2015. április 16-án és 17-én zajlott Szolnokon.

Az írásbeli és a szóbeli pontszámok összegzését követően alakult ki a végső sorrend. Dénes Dániel, a győri Hild József Építőipari Szakközépiskola tanulója III. helyezett lett, míg Agárdi Tamás, a budapesti Schulek Frigyes Két Tanítási Nyelvű Építőipari Szakközépiskola tanulója a szintén előkelő V. helyezést érte el. A fiatalok a díjak átvétele után elmondták, sokat köszönhetnek iskolájuknak, és tanáraiknak. Dénes Dániel felkészítő tanára Vincze Miklós okleveles mérnöktanár volt, Agárdi Tamást a Schulek iskolában Farkasházi Tamás és Leitner Sándor segítette a felkészülésben.

Mivel mindketten tudatosan készültek szakirányú továbbtanulásra, felsőfokú tanulmányaik tervezett színhelyéül Karunkat jelölték meg. Ismert, hogy az országos versenyen elért kiváló helyezést pluszpontokkal is honorálják, így a diákok közelebb kerültek a célhoz, de még előttük állt az érettségi.

 
A „biankó” ösztöndíj szerződés
A „biankó” ösztöndíj szerződés
 
A fiúk jól teljesítettek a középiskola utolsó, és igen izgalmas vizsgasorozatán is. Az előzetes tanulmányokkal megszerzett, az érettségi vizsga alapján számított, valamint a pluszpontok összege szépen mutatott mindkettőjüknél.
2015. július 23-án, a ponthatárok kihirdetésekor örömmel nyugtázhatták, hogy megkezdhetik a szemesztert. Dénes Dániel 466 ponttal került felvételre, Agárdi Tamás felvételi pontszáma pedig 407 volt. Az új tanulási környezetben szükséges új eszközök, és jegyzetek vásárlásához minden bizonnyal segítség lesz leendő elsőseinknek a felajánlott 50000 Ft-os ösztöndíj. Ezt a beiratkozást követően, a hivatalosan aláírt szerződés értelmében mindketten megkapják majd az Építőmérnöki Kartól.
 
Agárdi Tamás, az egyik ösztöndíjas diák
 
A Kar vezetői bíznak abban, hogy ösztöndíjasaink az első egyetemi szemeszterek esetleges nehézségeit legyőzik majd, a tanulmányok és a szakterület iránti érdeklődés tovább erősödik bennük, és még ebben az évtizedben jól képzett építőmérnökké válnak.
Az Építőmérnöki Kar a következő években is támogatni kívánja azokat a diákokat, akik már középiskolás tanulmányaik alatt bizonyították rátermettségüket.

- Dr. Baráti Ilona-